Assalammualaikum dan selamat petang semua
he he..nak share menu berbuka puasa semalam
nak buat n3 lain tak ada mood..ingat makanan je...
dan suka tengok rumah kawan2 yang specialise bahagian masakan, memang bagi semangat
terima kasih semua
ikan tenggiri berlada...tengok tu cili yang shima gunakan memang banyak sebab suka pedas, cili padi lebih byk dari cili besar
ikan tenggiri ni...jarang beli... sebab mak shima tak makan
kat sini 2 keping RM11.00...sekilo RM30 macam tak caya je harganya
menu kat atas tu untuk shima dan en somi
(sambal temoyak ni special sebab dimasak dengan santan, memang sedap, shima boleh ratah je)
untuk mak shima
mak shima yang masak...
dan sudah semestinya, mak masak lagi sedap
2 menu yang berbeza...satu meja
shima tak pernah buat kuih.....tukang tengok je
percayalah
Kak Shima, first time tgk ikan bilis tempoyak.. alamak..terliur dah nih..
ReplyDeletesedap zila...kalau lebih cili padi lagi terangkat... :)
ReplyDeletekak.. mintak resepi kak... (hehe... zila muka tak malu...hehe...)
ReplyDeleteresipi..he he cincai je
ReplyDelete1..tempoyak(kalau baru lg meletops) + ikan bilis atau udang + bawang besar atau kecil (tumbuk)..+ cili padi (tumbuk)...sesuka hati..kalau nak bibir botox dan seksi..letak lebih cili padi tu... memang bengkak..free botox..he he
1 atau 2 btg serai..tumbuk..santan 1/2 atau sebiji
masukkan sekali dlm periuk..he he bukan dlm mulut tau
kacau hingga pekat... taraa siap..opps jgn lupa sedikit garam..agak2 ya kalau guna ikan bilis sikit jelah...kalau tidak nyaris humban..
(semua sukatan sesedap rasa)
kshima suka lebih tempoyak dan cili padi :)
gerenti mak mertua lalu kat belakang tak sedar
selamat mencuba
ops lupa kunyit tumbuk dan daun kunyit setengah helai...masukkan juga
ReplyDeletetq kak.. saya copy ek.. hehe..
ReplyDeletedah jadi nanti sy bgtau..
sllurrrrrpppp...