salam semua,
hari ni shima macam rajin sikit ke dapur
tengahari tadi lepas balik kerja, buat sambal ketuk kat atas tu
tapi cam kurang ngam je, kurang belacan dan kurang masin
limau nipis pun tak ada tunggu pak we balik, tolong belikan malas nak keluar
hari ni shima macam rajin sikit ke dapur
tengahari tadi lepas balik kerja, buat sambal ketuk kat atas tu
tapi cam kurang ngam je, kurang belacan dan kurang masin
limau nipis pun tak ada tunggu pak we balik, tolong belikan malas nak keluar
petang ni pulak buat mee bandung cara shima, kadang2 macam mee udang je.
sebab tak pakai banyak bahan,
cili kisar dan kicap, sos2 pelik atau perasa tambahan kat rumah ni tak ada
sebab tuan rumah tak tau nak guna
jadilah
rezeki petang ni
jom minum petang
sebab tak pakai banyak bahan,
cili kisar dan kicap, sos2 pelik atau perasa tambahan kat rumah ni tak ada
sebab tuan rumah tak tau nak guna
jadilah
rezeki petang ni
jom minum petang
Terliur tgk mee bandung tu :) mmg enak dimakan especially kalau time hujan waktu ptg
ReplyDeleteSedapnya kak shima.. lagi2 bw sebelum makan.. :-)
ReplyDeletesatu jutaidea
ReplyDeletebetul tu sedap di makan panas2.... kalau ujan +nescafe tarik atau teh tarik..emmm lepas tu leh lena ;)
zefa,
ReplyDeleteshiannya, meh makan, tapi rasa sebenar tak tau lagi tau... he he
Shima, first time tengok dan dengar sambal ketuk tu..... Camne buat dia...... mee bandung tu selera nampak!
ReplyDeletekak dee,
ReplyDeletesambal ketuk ni macam sambal belacan, tapi goreng, kawan ajar
cara dia
segenggam ikan bilis yang dak kopek, belacan 1/2 inci, bawang putih 2 ulas, bwg besar 1/2 labu, cili padi 20-30 butir, cili besar 2 (potong). sedikit garam,
letak minyak sikit dalam kuali, goreng ikan bilis angkat, goreng semua baki bahan tadi 1/2 masak, lepas tu tumbuk dengan sedikit garam, akhir sekali, perah limau nipis, pergggggggh, bila makan, pak we kat depan pun tak perasan
apa2 pun sukatan ikut selera k dee... he he, cuba kak dee sedap
mee bandun sempoi je tu