untuk berkongsi minat, hobi, decor dan craft ... serta pengalaman yang sedikit...kepada yang memahami...terima kasih atas kunjungan sahabat2 dan silalah datang lagi

Followers

Sunday, March 2, 2014

Susun Atur file... tempat transit


 Assalammualaikum
dah lama tak bersiaran, letih bila perlu kerja hampir 7 hari seminggu,,,
nak mengemas pun tak sempat,,,, tup2 hari ni air pun tak ada,
apa cerita ya
masih lagi mood mengemas bilik study ni, secara tak langsung shima kemas sekali master bedroom, bilik bobom, sebab semua bill letak dalam bilik bobom.
 
 google punya google, shima jumpa satu cara yang shima rasa memang praktical dan jimat masa, terutamanya cara nak simpan bil2 bulanan atau yang selalu kita terima sebelum di simpan ke dalam file tetap,
continous suspended file ni, shima pesan pada supplier, cari kat kedai buku tak ada.

tapi sayang yang ada di sini cuma warna coklat, shima tengok kalau jual di negara luar, macam2 color ada,
hari tu masa rajin macam nak tampal je dengan kertas pembalut hadiah,
tapi sekarang malas, bukannya nampak kat dalam kan.

 continuos file ni ada 25 bahagian, shima isi mana yang ada dulu, dah lekat, baru perasan banyak lagi yang kena buat...
contoh kalau bahagian cukai tu, kita dah boleh isi resit2 buku yang dibeli, zakat yang dibayar so bila end of the year dah boleh compile, taklah tercari2, senang kan.
shima beli RM30 sekotak, dalam ni ada 2 set.
owh abaikan ketidakkemasan shima menampal

 shima letak dalam box kertas yang shima beli di kaison.
kalau dipejabat selalunya diletak di drawer besi,
sebelum bill ni letak kat atas tv kat bilik bobom, tempat MR
selepas, letak bawah meja bilik study
box ni masa beli dulu ada polkadot pink, tapi sebab dah letih dengan pink, shima amik biru,

kalau masa rajin nanti baru pindah ke file tetap.
so kawan2 boleh cuba ... organizing ya.

Happy organizing
Salam sayang

 

4 comments:

  1. Wow.. menarik kak.. saya punya bil saya simpan dalam purse.. bila purse dah kembung berat saya terus masukkan dalam file saya.. hehehe.. pastu katakan resit buku..saya stapler kat sehelai kertas pastu masuk gak dalam file yg sama.. stapler timpa timpa.. hehe.. apapun kotak biru tu cun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila, dulu kak shima pun sama, dalam beg berterabur resit2..ngeee

      resit tampal2 dalam kertas pun buat juga, kertas tu longgok2... tapi bila nak cari balik entah mana entah, dah campur dengan kertas2 bebudak dan kertas2 hand out dari sekolah, tu yang payah tu,,,,, ..ngeeeeeeee... kak shima ni minah X file,,... selalu tak selesai.... ngeeeeeee

      Delete
  2. alamak...sgt-sgt mencari filing system ni kak..blh tahu beli kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fizah, kak shima beli dengan supplier buku kat sek, kalau nak kak shima boleh tolong belikan, rm30 ada 2 set

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...